Pilniki wyrabia sie o nacieciach grubych i drobnych

Najbardziej rozpowszechnione rodzaje pilników są następujące: płaskie do opiłowywania płaszczyzn, kwadratowe – otworów kwadratowych i prostokątnych, trójkątne – otworów trójkątnych, półokrągłe i okrągłe – powierzchni krzywych i otworów okrągłych. Pilniki wyrabia się o nacięciach grubych i drobnych. O rodzaju nacięcia pilnika decyduje ilość zębów przypadająca na 1 cm długości pilnika. Pilniki o grubym nacięciu służą do wykańczania; grubsza i o nacięciu drobnym – do wykańczania bardziej dokładnego. Według grubości nacięcia rozróżnia się następujące rodzaje pilników: zdzieraki (4,5 . . . ; – 12 nacięć na 1 cm), gładzik (13 –; – 26 nacięć), jedwabiste lub aksamitne (30 -+- 60 nacięć). Zdzieraki używane są do opiłowywania zgrubnego przy ścinaniu warstwy o grubości 0,5 -7-1,0 mm; dokładność obróbki tym pilnikiem jest 0,1 + 0,25 mm; gładziki – do spiłowywania warstwy metalu 0,1 -7- 0,5 mm; dokładność obróbki gładzikiem wynosi 0,025 -7- 0,05 mm; aksamitne -: do spiłowywania warstwy metalu o grubości nie większej od 0,1 mm i uzyskania szczególnie gładkich powierzchni bez dostrzegalnych rysek obróbki. [więcej w: namiot magazynowy, drzwi szklane, drzwi wewnętrzne DRE sklep ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi szklane drzwi wewnętrzne DRE sklep namiot magazynowy