Budownictwo i architektura : Disaster Prevention and Education Center / Inicjatywy projektowe

Dzięki uprzejmości inicjatyw projektowych Intencją inicjatyw projektowych w konkursie Windy i katastrofy w ThyssenKrupp Elevator Disaster Center jest zorganizowanie radosnej, integralnej przestrzeni, w której człowiek godzi się z naturą.
Oprócz animowanych form, manipulowali ruchem w celu wywołania nowych możliwości miejskich.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Nasza propozycja łączy dwa główne obszary: profilaktyka – edukacja i ratownictwo po skutkach (schronisko).
W strefie prewencyjno-edukacyjnej odwiedzający najpierw będą obserwować, obserwować, analizować zjawiska w planetarium, sali 4D Video i przestrzeni wystawienniczej zgrupowanej wokół Lobby, a następnie osobiście uczestniczyć, doświadczać, testować zjawiska w skrzydle Symulacji budynku.
Dzięki uprzejmości inicjatyw projektowych Nasze badanie gęstości ruchu pieszych pokazuje główne podejście dla pieszych z południa (wzdłuż nabrzeża Ayamama Creek, Istanbul World Trade Centre, CNR Expo Centre i Hotelu WoW), na wschód (stacja metra Yenibosna i przyszły meczetowy plac) oraz na północ ( Uniwersytet Kültür i centrum handlowe Airport).
Nowy budynek cofa się od planowanego meczetu i zapewnia otwarty plac spotkań.
parkować wokół meczetu.
Dzięki uprzejmości inicjatyw projektowych Budynek jest pokryty zielonym dachem.
Dwa długie, lecz niskie, sztuczne, faliste wzgórza symulatorów i skrzydeł parkingowych pełzną i łączą się nad holem, otwierając widoki na Morze Marmara.
Dwie windy prowadzą gości z dachu do holu i prowadzą do sprzedaży biletów.
Dzięki uprzejmości inicjatyw projektowych Dostęp do samochodu pochodzi od mniej ruchliwej północnej ulicy i prowadzi do skrzydła garażu (wysokość 2,5 m), który jest cofnięty od tej ulicy i przymocowany do holu.
Wzdłuż ulicy i przed garażem znajduje się przystanek autobusów / pick-up odpowiedni dla 3-4 autobusów szkolnych i turystycznych.
Sekcje symulacyjne (wysokość bezwzględna 3 m) tworzą kolejne skrzydło na poziomie terenu przymocowane do holu.
Między garażem a sekcjami symulacyjnymi znajduje się wewnętrzny dziedziniec.
parkować.
plac połączony z lobby.
Wejście .
lobby.
planetarium.
Pokój wideo 4D.
pokój konferencyjny .
biblioteka (wszystkie z nich wymagają wyższych pułapów) znajdują się w centralnej objętości (8 m wysokości) bezpośrednio dostępnej z poziomu ziemi i wszystkich innych skrzydeł.
Skrzydło administracyjne (wysokość 3 m) jest jedynym na drugim piętrze z naturalnym światłem i kontrolowanym dostępem tylko dla personelu.
Skrzydło administracji wznosi się nad / pochyla się nad wejściem.
To miejsce między przestrzenią wejściową i zewnętrzną, która odgrywa rolę schronienia w czasach katastrofy: złożone meble pejzażowe placu piknikowego (ławki, stoły i donice) mają funkcje hybrydowe, wielofunkcyjne i zamieniają się w meble schronienia (łóżka i stoły ).
Dzięki uprzejmości inicjatyw projektowych Zewnętrzny materiał okładzinowy z utlenionej miedzi jest inspirowany nazwą i historią domowej dzielnicy Bak.
Rköy (Copper Village).
Tradycyjny brukowiec.
Kaldirim.
dla nawierzchni i trawników / miejsc siedzących pomiędzy są zaprojektowane na placach.
Dzięki uprzejmości Design Initiatives Architekci: Inicjatywy projektowe Lokalizacja: Stambuł, Turcja Team: Vlado Valkof.
architekt; Malgorzata Blasik, Minko Marinov, Anne Valkof,.
projektanci; Peter Kochevski, Viki Raytcheva.
rendering Typ: kultura Data: wrzesień 2011 Status: konkurencja Klient: ThyssenKrupp Elevator Powierzchnia: 9 450 mkw.
[hasła pokrewne: Upadłość transgraniczna, wyposażenie stajni, obróbka miedzi ]

Powiązane tematy z artykułem: obróbka miedzi Upadłość transgraniczna wyposażenie stajni