Architektura i nowoczesne budownictwo – Zaragoza Metropolitan Seminary / ACXT Arquitectos

Antonio Ceruelo Architekci: Ricardo Uson, ACXT Arquitectos / Antonio Lorén Collado, Eduardo Aragüés Rioja Lokalizacja: Saragossa, Hiszpania Dyrektor projektu: Antonio Lorén Collado Asystenci: Olatz Maestre, Jose Angel Ruiz, Raimundo Bambo Zarządzanie projektami: Antonio Lorén Collado Inżynier budowy: Fernando Lopez , Cristina Salavera Rok projektu: 2009 Obszar projektu: 44.000 m2 Zdjęcia: Antonio Ceruelo i Aitor Ortiz + 23 Ten projekt renowacji i rozszerzenia nie próbuje ukryć swoich dodatków architektonicznych i respektuje styl oryginalnego budynku.
Nowe sekcje są zaprojektowane tak, aby wtopić się w stare i starać się stworzyć płynny dialog między odnowionym obszarem a powiększeniami.
W pierwotnym budynku znajdowały się długie korytarze typowe dla krużganków, nieodpowiednie dla szybkiego, bezpośredniego ruchu wymaganego w głównym centrum administracyjnym.
Nasz projekt przezwyciężył ten problem, przekształcając krużganki.
atrakcyjne, spokojne miejsca do pracy.
do biur, eliminując w jak największym stopniu ogromne korytarze i tworząc dwupłaszczyznowe obszary administracyjne.
.
Aitor Ortiz Propozycja koncentruje ruchy i obszary wspólne w obszarach skrzyżowań wewnętrznych, gdzie znajdują się najważniejsze funkcje, rezerwując skrzydła obwodowe dla funkcji administracyjnych budynku.
Główne obszary skrzyżowania północ-południe stanowią rdzeń budynku, podczas gdy obszar skrzyżowania wschód-zachód jest węzłem prowadzącym do różnych działów.
Wniosek przewiduje naturalny filtr między obszarami publicznymi i obszarami o ograniczonym dostępie biegnącymi na południe i północ wzdłuż osi głównej i od parteru do najwyższego piętra.
Plan piętra Duży hol pełni funkcję nowego krużganku budynku, łącząc dwa przejścia budynku i organizując ruchy publiczne wokół sali montażowej i innych pomieszczeń głównych.
Wynikowy układ funkcjonalny jest prosty, bezpośredni i natychmiast czytelny dla użytkowników.
To lobby staje się reprezentacyjnym pomieszczeniem ogólnodostępnym i recepcją budynku dla wszystkich użytkowników.
.
Antonio Ceruelo Projekt jest wyraźnie zaprojektowany od samego początku, aby kontrolować światło dzienne.
Nowe ramy na odnowionych fasadach zapewniają dobrą wentylację oraz szczelność powietrzną i wodoszczelną.
Te niskoprofilowe ramki przekazują obraz kompaktowego budynku, podkreślając oryginalne okna i maswerki.
Nocą sztuczne światło obrysuje każde okno.
W dzień naturalne światło zaleje biura, a drewniane listwy filtrują i kontrolują je na korytarzach.
Duży, nowy oculus w elewacji południowej odbije się echem od bloku z różanym oknem i stanie się nową ikoną seminaryjnego placu.
.
Antonio Ceruelo Tekst dostarczony przez ACXT Arquitectos Elevations
[hasła pokrewne: kalkulator grzejników, naprawa komina, kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania ]

Powiązane tematy z artykułem: kalkulator grzejników kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania naprawa komina