Architektura 21szego wieku : Zrównoważona wieża biurowa LEED Gold autorstwa Schmidt Hammer Lassen Architects

Dzięki uprzejmości Schmidt Hammer Lassen Architekci architekci Schmidt Hammer Lassen wygrali niedawno międzynarodowy konkurs architektoniczny na zaprojektowanie 188-metrowej wieży biurowej w dzielnicy finansowej w centrum Warszawy.
Wysoki budynek o powierzchni 60 000 m2 ma zastąpić istniejący.
Ilmet.
budynek i będzie wyróżniał się jako nowoczesny punkt orientacyjny, wyraźnie rozpoznawalny na warszawskim rynku, dzięki wyjątkowej elegancji i wyglądzie.
Jury było pod wrażeniem wysokiej jakości i innowacji widocznych w miejskich, architektonicznych i technicznych koncepcjach zwycięskiego projektu.
Przyszły budynek będzie oferował wiele atrakcyjnych przestrzeni publicznych i będzie służyć jako uzupełnienie wyróżniającego się projektu, a także całej okolicy.
Zrównoważony rozwój był ważnym zagadnieniem, ponieważ budynek został zaprojektowany w celu zmniejszenia zużycia energii w celu zakwalifikowania się do najwyższych poziomów certyfikatów zrównoważonego rozwoju, takich jak status BREEAM Excellent lub LEED Gold.
Więcej zdjęć i opis projektu po przerwie.
Budynek składa się z trzech pojedynczo stopniowanych, prostokątnych brył o wzrastających wysokościach w kierunku wschodnim.
Fasady tworzą subtelny rytm w panoramie miasta, nieznacznie przesuwając się do wewnątrz i na zewnątrz, a nachylone linie dachu zachowują optymalne warunki oświetleniowe dla sąsiednich budynków.
Dzięki uprzejmości Schmidt Hammer Lassen Architekci Projekt budynku zapewnia przestrzenną spójność między poziomem dachu i ulicy.
Hol na poziomie ulicy, ze spektakularnym, ukształtowanym sufitem, koresponduje ze skośnymi kształtami dachów, przez co budynek postrzegany jest jako obiekt rzeźbiarski.
Dzięki uprzejmości Schmidt Hammer Lassen Architekci Otwarte lobby pozwala mieszkańcom Warszawy przejść przez budynek, łącząc plac i park przed budynkiem z dziedzińcami historycznych kamienic na południu.
Dzięki uprzejmości Schmidt Hammer Lassen Architekci Budynek został zaprojektowany w celu zmniejszenia zużycia energii w celu zakwalifikowania się do najwyższych poziomów certyfikatów zrównoważonego rozwoju, takich jak status BREEAM Excellent lub LEED Gold.
Modułowy system elewacji z elementami szklanymi od podłogi do sufitu zapewnia wysoki poziom przejrzystości oraz pełną integrację osłon przeciwsłonecznych i żaluzji odbijających światło.
Pochyłe dachy są wyposażone w ogniwa fotowoltaiczne i elementy do zbierania wody deszczowej.
Całkowite podejście do zrównoważonego rozwoju to połączenie inteligentnego zarządzania budynkiem i minimalizacji instalacji technicznych za pomocą elementów pasywnych.
Dzięki uprzejmości Schmidt Hammer Lassen Architects
[podobne: wieszaki ubraniowe, wyposażenie stajni, drzwi poznań ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi poznań wieszaki ubraniowe wyposażenie stajni